Shrift o'lchami: A A A
Sayt rangi: A A A A
FVV ogohlantiradi:
19-mart kuni ob-havo o'zgaruvchan, joylarda yomg'ir yog'adi, momoqaldiroq bo'lishi mumkin. Faqat Andijon, Namangan va Farg'ona viloyatlarida yog'ingarchilik kutilmaydi. Shamol sharqdan g'arbiy yo'nalishga o'zgarib 7-12 m/s (25-43 km/soat) tezlikda esib, 15-20 m/s (54-72 km/soat)gacha kuchayishi mumkin. Harorat 15-20C iliq bo'ladi.

Botulizmdan Saqlaning!

Botulizm – ovqatdan zaharlanishlar ichida og‘ir kechadigan kasallikdir.

Bu kasallik botulizm tayoqchalari bilan zararlangan ovqat iste'mol qilinganda vujudga keladi va markaziy asab tizimini shikastlanishi bilan kechadi.

Botulizm tayoqchalari tabiatda keng tarqalgan bo‘lib, tuproq, suv, hayvon, baliqlar ichagida uchraydi va qobiq ichida yillar davomida saqlanadi. Kislorodsiz va qulay sharoitda ko‘payadi, hamda inson uchun xavfli bo‘lgan zahar ishlab chiqaradi.

Botulizmning asosiy sabablari:

Kasallik odamda uy sharoitida termik ishlov berish qoidalariga amal qilinmay tayyorlangan konserva (sabzavot,meva, qo‘ziqorin,go‘sht,baliq), dudlangan tovuq go‘shti, kolbasa mahsulotlarini iste'mol qilinganda kelib chiqadi.



Konservalash jarayonida gigiуenik va texnik qoidalarga rioya qilinmaslik natijasida, mikrop konserva bankasida yopiq muhitda tez rivojlanadi. Sifati buzilgan konserva mahsulotlari ichida gaz yig‘ilishi natijasida qopqog‘i ko‘tarilib qoladi (bombaj).



Bemor odamda quyidagi belgilar kuzatiladi:

-        odamning boshi og‘riydi

-        ko‘ngli aynib, qusadi

-        og‘zi quriydi       

-        ko‘z oldi qorong‘ilashib, narsalar qo‘shaloq bo‘lib ko‘rinadi.

-        ko‘z qorachig‘i kengayadi

-        nutqi buziladi (afoziya)

-        nafas olishi qiyinlashadi

-        yutinishi qiyinlashadi

-        yuragi to‘xtab qolayotgandek tuyuladi

Kasallik qanday kechadi:

Kasallik zararlangan ovqatni iste'mol qilinganidan 12-24 soat o‘tgach, yoki 1-5 kundan keyin boshlanadi. Zahar (toksin) ichakda tez so‘rilib, qonga o‘tadi va butun organizmga tarqalib, asab tizimini,shu bilan birga mushaklarni shikastlaydi.

Kasallikni oldini olish uchun:

uy sharoitida konserva tayyorlash jarayonida har bir inson sanitariya     va gigiуena qoidalariga rioya qilishi kerak;

konserva mahsulotlarini tayyorlashda (sabzavot-meva, qo‘ziqorin va ko‘katlarni) sifatiga ahamiyat berish kerak;

sabzavot-mevalar tuproq bilan ifloslanishi mumkin, shu bois ularni oqar suvda, so‘ng qaynatilgan suvda yaxshilab yuvish kerak;

mahsulotlarni yuqori  harorat ostida 20 daqiqadan kam bo‘lmagan vaqt davomida qaynatish kerak;

nordon bo‘lmagan (bodring, yashil no‘xot) mahsulotlaridan konserva tayyorlashda ularga uksus kislotasi qo‘shishni unutmang;

uy-sharoitida konserva tayyorlamaslik kerak;

konserva mahsulotlarini qorong‘i va salqin joyda saqlang.

O'xshash yangiliklar

Korrupsiya – milliy xavfsizlikka tahdid

Joriy yilning 14 mart kuni Ozbeksiton Respublikasi Favqulodda vaziyatlar vazirligi binosida Korrupsiya milliy xavfsizlikka tahdid mavzusida tadbir otkazildi. Mazkur tadbir Harbiy prokuratura bilan ha…

Tadbirkorlar diqqatiga!

Toshkent viloyati Yuqorichirchiq tumani Kenes mahalla fuqarolar yigini hududidan oqib otuvchi Qizilsoy soyi ozanini tozalash jarayonida qum-shagal materiallarini qazib olish boyicha tayyorlangan loyih…

FVV tizimida yangi tayinlovlar

Ozbekiston Respublikasi Favqulodda vaziyatlar vazirligida bir qator harbiy xizmatchilarni lavozimlarga tayinlandilar. polkovnikMuxitdinov Muxtor Yashnarovich Toshkent shahar Favqulodda vaziyatlar bosh…

Davlat ramzlari
Belgilangan matnni tinglash uchun quyidagi tugmani bosing Powered by GSpeech